Німецьке видавництво оголосило, що припинить продаж книг про російського президента Володимира Путіна від відомого журналіста після повідомлень ЗМІ про те, що він нібито отримав щонайменше 600 000 євро в офшорних платежах, пов’язаних з російськими джерелами.

Як пише AP, видавець Hoffmann und Campe заявив, що більше не буде продавати дві книги про Путіна німецького журналіста Хуберта Зайпеля після повідомлень німецького журналу Der Spiegel і ZDF, зазначивши, що раніше не було відомо про ці звинувачення.

Йдеться про дві книги: «Влада Путіна» 2021 року та «Путін. Внутрішні погляди на владу» 2015 року.

Німецьке громадське телебачення NDR, яке в 2012 році зняло документальний фільм із Зайпелем про Путіна та транслювало його інтерв’ю з російським президентом у минулому, також заявило, що розглядає судовий позов проти репортера.

Der Spiegel і ZDF повідомили, що, зіткнувшись із заявами, Зайпель заперечив, що коли-небудь отримував гроші від третіх сторін за фільми чи телеінтерв’ю.

Водночас, як повідомляє Spiegel, він нібито визнав підтримку щодо книжкових проектів.

У заяві німецького телебачення NDR йдеться, що «Зайпель зізнався NDR, що отримав гроші від Олексія Мордашова за двома «спонсорськими контрактами» в 2013 і 2018 роках і пояснив, що це було для двох книжкових проектів».

Мордашов, який, як вважають, має тісні зв’язки з Путіним, є одним із багатьох російських олігархів, проти яких Сполучені Штати, Велика Британія та Європейський Союз ввели санкції після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

NDR сказав, що репортер не розголошував ці контракти під час їхньої співпраці, і що «мовник вважає це значним конфліктом інтересів, який ставить під сумнів журналістську незалежність Зайпеля».

Напередодні видання «Важные истории», Paper Trail Media, журнал Der Spiegel та німецький канал ZDF оприлюднили розслідування, у якому йшлося, що німецький журналіст Хуберт Зайпель отримав 600 тисяч євро від компаній, пов’язаних з російським мільярдером Олексієм Мордашовим.

Згідно з документами, які опинилися у розпорядженні журналістів, у 2018 році Зайпель підписав спонсорський договір на створення та популяризацію книги про «політичний клімат у Росії». За це він отримав щонайменше 600 тисяч євро. Книга вийшла у 2021 році.

У підготовлених для підписання документах є рукописна позначка, яка вказує на те, що окремі гроші Зайпель у 2013 році міг отримати за підготовку біографії Путіна «Путін. Логіка влади». Журналіст не попереджав про можливий конфлікт інтересів ні читачів, ні видавця. 

Зайпель у Німеччині має славу знавця Росії. Він кілька разів записував інтерв’ю з російським президентом, у тому числі для компанії NRD, що входить до громадської телерадікомпанії ARD, яка фінансується на гроші платників податків.

Отриманий гонорар у розмірі понад 600 тисяч євро надзвичайно високий для книговидавничого бізнесу у Німеччині.

Мордашев з 2022 року перебуває під санкціями Євросоюзу як близька до Володимира Путіна особа. Він є однією із найбагатших людей Росії, статки його та його родини оцінюються Forbes майже у 21 мільярд доларів.

 

коментуйте: