Державний секретар США Майк Помпео, перебуваючи з візитом у Словаччині, заявив, що Вашингтон усвідомлює «агресивну роль Росії в цьому регіоні».

«У рамках НАТО маємо наші спільні обороні пріоритети. Словацька історія і досвід з радянським пануванням, ваше географічне розташування ми оцінюємо і усвідомлюємо, яку агресивну роль відіграє Росія в цьому регіоні… Сьогодні ми це дуже чітко бачимо в Україні, де продовжується незаконна анексія з боку Росії в Україні», – наголосив Помпео.

Він також відзначив активну співпрацю Словаччини з НАТО.

За словами держсекретаря, «словаки усвідомлюють, що НАТО є найефективнішим, коли всі країни-члени вносять свій вклад. У нас була нагода подякувати міністрові закордонних справ за те, що Словаччина зобов’язалась віддавати 2 відсотки свого ВВП до 2024 року».

У Братиславі Майк Помпео зустрівся з президентом Словаччини Андреєм Кіскою, а також провів переговори з прем’єром уряду Петром Пеллеґріні й міністром закордонних справ Мірославом Лайчаком.

На думку американського урядовця, «переговори були дуже продуктивними».

Держсекретар США прибув до Братислави з Будапешта, а зі Словаччини прямує до Польщі, де має зустрітись з вищим керівництвом країни. Як зазначають словацькі ЗМІ, Сполучені Штати Америки передбачають «в цьому регіоні бути більше залученими, тому що протягом часу, коли йому надавали менше уваги, там посилився вплив Китаю і Росії».

Союз НАТО прагне посилити свою присутність у країнах Східної Європи після окупації Росією українського Криму, а потім і вторгнення на схід України 2014 року. Росія ж натомість звинувачує НАТО в «розпалюванні напруженості в регіоні».

 

 

коментуйте: