Державний департамент США наказав усім державним службовцям, які не пов’язані з екстреними службами, залишити Ірак на тлі загострення відносин з сусіднім Іраном, повідомляє посольство США в Багдаді.

Як йдеться в заяві посольства 15 травня, наказ поширюється як на працівників посольства, так і на тих, хто працює в американському консульстві в північному місті Ірбіл, столиці курдського автономного регіону Іраку.

«Візові послуги в обох установах будуть тимчасово припинені. Уряд США має обмежені можливості з надання екстреної допомоги громадянам США в Іраку», – йдеться в заяві.

12 травня посольство США в Багдаді порадило американським громадянам не їздити до Іраку, посилаючись на «посилення напруженості» в країні. Але уточнення щодо того, які саме загрози маються на увазі, в посольстві не надали.

Минулого тижня державний секретар США Майк Помпео приїжджав до Багдада з неоголошеним візитом. Він зустрівся з іракськими чиновниками й обговорив із ними питання безпеки США на тлі того, що він назвав «ескалацією» іранської діяльності.

Візит відбувся після того, як Вашингтон оголосив про розгортання авіаносця й оперативної групи бомбардувальників на Близькому Сході – у відповідь на загрози з боку Ірану інтересам США або їхніх союзників у регіоні.

коментуйте: