ООН почала розслідувати повідомлення про можливі катування з боку російських солдатів або найманців в Центральноафриканській республіці (ЦАР). Про це повідомляє агентство France Press з посиланням на внутрішню доповідь ООН.

У документі зазначається, що щонайменше одна людина зазнала знущань з боку росіян. Мовиться про жителя міста Бамбарі, якого нібито затримали росіяни і катували протягом п’яти днів. За даними ООН, чоловікові порізали спину ножем і відрізали мізинець. Журналісти France Press повідомляють, що бачили фотографії шрамів і пошкодженої руки постраждалого.

Ймовірний потерпілий Махамат Нур Мамаду розповів France Press, що займається торгівлею на ринку. Він також розповів про тортури і зазначив, що побоюється за своє життя.

За словами Мамаду, 11 січня його затримали солдати національних збройних сил ЦАР. Це сталося після того, як кілька людей повідомили, що він причетний до повстанському угруповання «Селек». Співрозмовник France Press розповів, що його відвезли в будівлю міської адміністрації, де його допитували росіяни. Потім його нібито відвезли на російську військову базу, де катували. Мамаду додав, що на базі перебував один перекладач з числа співробітників національних збройних сил.

Читайте також: Слідчий комітет Росії критикує висновки розслідувачів убивства Джемаля та інших у ЦАР

За даними ООН, Мамаду звільнили 15 січня після втручання сил внутрішньої безпеки ЦАР.

France Press зазначає, що російська присутність в ЦАР збільшується з 2017 року. У серпні минулого року Росія і ЦАР уклали міжурядову угоду про військове співробітництво. МЗС Росії повідомляло, що на початку 2018 років Москва безоплатно відправила в ЦАР стрілецьку зброю і боєприпаси, а також розмістила там цивільних і військових інструкторів для підготовки місцевих військових.

Раніше ЗМІ писали, що в ЦАР діють найманці «приватної військової компанії Вагнера». За даними преси, вони забезпечують захист глави держави в обмін на доступ до природних ресурсів. У липні при спробі розслідувати в ЦАР діяльність вагнерівців загинули три російських журналісти – Орхан Джемаль, Олександр Расторгуєв і Кирило Радченко.

Вважається, що до діяльності «ПВК Вагнера» має відношення російський бізнесмен Євген Пригожин. ЗМІ називають його людиною з найближчого оточення президента Росії Володимира Путіна. Путін дружні зв’язки з Пригожиним заперечує.

коментуйте: