Головна увага НАТО нині зосереджена на зусиллях для збереження Договору щодо ліквідації ракет середньої та малої досяжності (РСМД), водночас триває аналіз та підготовка відповіді на продовження розробки Росією заборонених ракетних систем. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ 13 лютого на зустрічі міністрів оборони країн Північноатлантичного союзу в Брюсселі.

«Ми намагаємося зберегти цей «наріжний камінь» контролю за озброєннями, і це в руках Росії. Водночас ми готуємося, міркуємо й аналізуємо наслідки припинення цього договору. І підготовка вже частково почалася, адже нові російські ракети не є поодиноким випадком, а частиною ширшої картини інвестицій Росії у новітні воєнні потужності, включно із ядерними. До того ж, вони вдаються до їхнього використання щодо сусідньої України», – заявив генсекретар НАТО. 

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, голова союзу НАТО звернув увагу на те, що всі ці дії Росії вже призвели до найбільшого з часів Холодної війни зміцнення колективної безпеки Північноатлантичного союзу. 

«Ми вже дещо зробили, збільшивши готовність наших збройних сил, збільшивши втричі обсяги сил реагування, розмістивши бойові групи в державах східного регіону НАТО та після тривалих років скорочення витрат розпочали нарощувати видатки на оборону й безпеку. До того ж, ми перебудували наші командні структури, що дає змогу швидшого переміщення збройних сил через Атлантику й територією Європи», – заявив керівник НАТО. 

На питання, які саме кроки готує альянс у відповідь на порушення Росією Договору про РСМД, Столтенберґ зазначив, що НАТО має для цього «широкий набір можливостей». 

«Ми не змушені відповідати на дії Росії «дзеркальними» діями, і ми цього не робили й раніше. Ми не відповідатимемо створенням «ракети на ракету» чи «літаком – на літак». Що для нас важливо – це наявність гідних довіри сил стримування й оборони. Все це ми робитимемо, як згуртований альянс. По-друге, це буде оборонним та врівноваженим. Нарешті, союз НАТО заявив, що наземних ядерних установок на території Європи розміщувати не буде», – заявив генеральний секретар НАТО у Брюсселі.

У середу й четвер у Брюсселі на нараду, зокрема, щодо виходу США з ракетного договору та реакції на дії Росії, зібралися міністри оборонних відомств НАТО.

Сполучені Штати 1 лютого остаточно оголосили про свій вихід із важливого договору про обмеження на ракети з Росією через його порушення з боку Москви, яке там заперечують. Як заявив державний секретар США Майк Помпео, Вашингтон припинить виконувати свої зобов’язання за договором, відомим також за скороченням РСМД чи англійським INF, від 2 лютого.

Договір РСМД, укладений 1987 року, заборонив США і тодішньому СРСР, наступником якого стала Росія, мати, виробляти і ставити на бойове чергування цілий клас ракет досяжністю від 500 до 5 тисяч кілометрів. США вперше звинуватили Росію в його порушенні ще 2014 року.

коментуйте: