Російська омбудсмен Тетяна Москалькова повідомила, що стан здоров’я поранених українських військовополонених задовільний, однак не надала довідок, які це підтвердили б. Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

За її словами, вона отримала відповідь Москалькової після «багаторазових звернень».

«Російський омбудсмен запевняє, що стан здоров’я моряків медики оцінюють як задовільний. Але, знову ж таки, жодного офіційного підтвердження у вигляді медичної довідки немає! Нам відомо, що поранені Андрій Ейдер, Василь Сорока та Андрій Артеменко так само, як і раніше, потребують якісного лікування та оперативного втручання», – стверджує Денісова.

Читайте також: Адвокат: є підозри, що українського моряка Ейдера заразили гепатитом у СІЗО Москви​

Вона додає, що медична допомога потрібна й решті полонених.

4 лютого поранених військовополонених в московському СІЗО «Лефортово» відвідали українські консули.

25 листопада російські прикордонники у Керченській протоці відкрили вогонь по трьох українських кораблях і захопили їх і екіпажі. Підконтрольні Кремлю суди в Криму заарештували 24 моряків. Троє з них дістали поранення. Зараз вони перебувають у Москві. Українська влада визнає їх військовополоненими, як то визначає міжнародне право.

Країни Заходу засудили дії Росії. В Євросоюзі закликали до «стриманості і деескалації», а генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ оприлюднив заяву з вимогою до Росії звільнити військовополонених і захоплені кораблі.

коментуйте: