Народний депутат Сергій Лещенко прокоментував заяву генерального прокурора України Юрія Луценка щодо ймовірності оголошення підозри депутатові через розголошення даних досудового слідства у справі «чорної бухгалтерії» партії регіонів.

«По суті його (Юрія Луценка – ред.) звинувачень, про його намір висунути мені підозру за розголошення даних досудового слідства у справі «чорної бухгалтерії» Партії регіонів. Я вимагаю від генпрокурора Луценка сьогодні, негайно, якщо не може, сьогодні – завтра, до кінця тижня внести подання до ГПУ і зняти з мене депутатську недоторканність, провести це розслідування в максимально стислі терміни і перестати використовувати цю справу як засіб збереження ним влади на посаді генерального прокурора», – заявив Лещенко під час свого брифінгу онлайн під стінами Верховної ради 14 травня.

Лещенко також звинуватив Луценка у створенні політичного шоу, за яким стоять «вузькі, дешеві корупційні інтереси генерального прокурора».

Раніше сьогодні генпрокурор Юрій Луценко заявив, що депутата Сергія Лещенка викличуть до Генеральної прокуратури та, ймовірно, вручать підозру про розголошення даних досудового слідства стосовно так званої «чорної бухгалтерії» Партії регіонів, що, на думку Луценка, призвело до «втручання в американські вибори з української території».

Як стверджував генпрокурор, справу проти компанії Burisma члена урядової команди Віктора Януковича Миколи Злочевського щодо ймовірного відмивання коштів закрили до початку його роботи на посаді генерального прокурора, тобто до травня 2016 року. Раніше ГПУ повідомляла, що справу Burisma Holding про незаконне збагачення і відмивання коштів закрили 1 листопада 2016 року через відсутність ознак злочину.

У Burisma працював консультантом Гантер Байден, син екс-віце-президента США та можливого конкурента Дональда Трампа на майбутніх президентських виборах Джозефа Байдена.

2 травня 2019 року газета The New York Times написала, що команда президента США Дональда Трампа підштовхувала Луценка до розслідування діяльності в Україні Гантера Байдена, сина екс-віце-президента Джо Байдена, щоб використовувати це проти Байдена-старшого.

10 травня видання повідомило, що приватний адвокат Трампа Роберт Джуліані заявив про намір вирушити в Київ для зустрічі із новообраним президентом Зеленським, щоб переконати продовжити розслідування, яке може принести користь Трампу.

Пізніше того дня Джуліані в ефірі телеканалу Fox News заявив, що скасовує свою раніше заплановану поїздку до України, аби не опинитися «серед ворогів Трампа». Він зокрема згадав Лещенка, назвавши його «паном, який оприлюднив «чорну книгу», що виявилася підробною».

У відповідь Лещенко переконував, що Луценко вводить в оману Джуліані та інших американців, тому що хоче втриматися на посаді генерального прокурора України.

Джуліані заявляє про спроби Демократичної партії США, від якої балотувалася опонентка його клієнта Гіларі Клінтон, отримати в Україні інформацію, яка б нашкодила кампанії Трампа і вплинула на результати виборів президента США 2016 року.

Йдеться про так звану «чорну бухгалтерію» Партії регіонів, у якій містилися зокрема дані про те, що Пол Манафорт отримував гроші від режиму Віктора Януковича та російських олігархів, займався незареєстрованим лобізмом і відмивав гроші через офшорні компанії.

Про так звану «чорну бухгалтерію» за кілька місяців до цього, у травні 2016 року, повідомив екс-заступник голови Служби безпеки України Віктор Трепак. Він заявив, що передав до НАБУ документи, які підтверджують незаконні виплати Партією регіонів готівки низці колишніх і нинішніх високопосадовців. 31 травня Сергій Лещенко та журналістка Севгіль Мусаєва розкрили зміст документів.

 

коментуйте: