Міністр культури Євген Нищук повідомив, що ділянку віднайденої стародавньої вулиці часів Київської Русі на Поштовій площі у Києві визнано пам’яткою національного значення. Відповідне рішення було ухвалене на засіданні уряду 22 травня.

«Поштова Площа – унікальний осередок України-Руси.  Відтепер «Ділянка прибережного міського кварталу Середньовічного Києва», а в народі просто «Поштова» став пам’яткою археології та історії національного значення. Дякую колегам по Уряду і особисто прем’єру Володимиру Гройсману за розуміння та підтримку цього важливого питання», – написав Нищук у Facebook.

Він також заявив, що очікує на позитивне рішення щодо появи музею на Поштовій площі, де знайдені пам’ятки.

Стародавню вулицю часів Київської Русі на Поштовій площі розкопали навесні 2015 року під час будівництва торгового центру. За оцінками археологів, дерев’яні споруди тут були зведені у ХI–XII століттях. Одна з них могла бути майстернею для виготовлення жіночих прикрас зі скла, бо в ній знайшли свинцеву суміш, яку використовували у такому виробництві, а також шматки жіночого браслета.

З часу виявлення артефактів територія Поштової площі і археологічний шар під нею опинились у центрі конфлікту. Інвестор планував збудувати на Поштовій площі ТРЦ. Вчені заявили про необхідність зберегти археологічні знахідки, а громадськість висловилась за створення на Поштовій площі археологічного музею. Пізніше Київрада ухвалила рішення про збереження знайдених артефактів, а міський голова Києва Віталій Кличко заявив про ймовірність створення на Поштовій площі музею.

 

коментуйте: