Зовнішнє втручання у президентські вибори в Україні з боку Росії не виправдало найбільших побоювань міжнародних спостерігачів. Основні ознаки російського втручання фахівці спостерігали у масштабних дезінформаційних та кібератаках, повідомили 15 травня аналітики Робочої групи з протидії зовнішньому втручанню в українські вибори у 2019 році Ukrainian Election Task Force під час презентації результатів їхнього моніторингу.

«Цього разу не було масштабних хакерських атак на ЦВК. Однак найбільше ми зазнавали серйозних дезінформаційних атак з метою делегітимізувати українські вибори», – вказала голова Центрвиборчкому Тетяна Сліпачук.

На думку членів Робочої групи, зафіксовані ними ознаки російського втручання у виборчий процес є частиною більш широких зусиль Росії щодо обмежень суверенного права України на незалежність і вибір геополітичної орієнтації. Російська дезінформація прагнула дискредитувати вибори, показати їх нелегітимними, а саму Україну як таку, що неспроможна на самостійність, переконані дослідники.

«Під час президентських виборів в Україні російські телеканали оприлюднювали близько 20 сюжетів на тиждень про Україну. Головні меседжі – Україна повністю під західним контролем; томос – це подарунок США; вибори в Україні нелегітимні», – заявила голова громадської організації «Детектор медіа» Наталія Лигачова.

Раніше кілька груп міжнародних експертів зі спостереження за виборами схвально оцінили перебіг української президентської кампанії, вказавши на окремі недоліки процесу, зокрема, що стосується участі у виборах громадян України з окупованих територій та вимушених переселенців.

13 мільйонів 541 тисяча 528 виборців проголосували за Володимира Зеленського. Це 73,22% від числа учасників повторного голосування на виборах, яке відбулося 21 квітня.

За чинного президента Петра Порошенка проголосували 4 мільйони 522 тисячі 450 виборців, що становить 24,45% від числа учасників голосування.

Інавгурація має відбутися не пізніше ніж за 30 днів після офіційного оголошення результатів, тобто до 3 червня 2019 року. Президент повинен присягнути українському народу на урочистому засіданні Верховної Ради.

коментуйте: