Перший день виведення повстанців руху Хуті (хуситів) з двох із трьох портів Червоного моря, які вони пообіцяли звільнити у західному Ємені згідно з мирною угодою, пройшов за планом, повідомляє Організація Об’єднаних Націй.

ООН моніторить виведення хуситів з портів Саліф та Рас-Іса, які повстанці утримували з 2014 року. Представники ООН планують представити звіт на засіданні Ради безпеки 15 травня.

«Команди представників ООН в усіх трьох портах одночасно спостерігають за відходом військових угруповань і тим, як відповідальність за безпеку перебирає берегова охорона», – йдеться в заяві ООН 12 травня.

Напередодні уряд Ємену звинуватив повстанців у «розробці нового плану», частиною якого є штучне відведення сил.

Читайте також: Трамп ветував резолюцію про припинення кампанії в Ємені

Губернатор провінції Аль-Хасан Тагер заявив інформаційному агентству AFP, що повстанці передають порти «самі собі, без будь-якого моніторингу ООН чи представників уряду».

У ООН повідомляють, що хусити 10 травня пообіцяли в односторонньому порядку вивести свої сили з трьох портів Червоного моря протягом чотирьох днів, починаючи з 11 травня. Це потенційно надасть можливість доставити гуманітарну допомогу. Вона необхідна, щоб запобігти голоду, який загрожує мільйонам людей у регіоні.

Бойовики руху Хуті також заявили, що звільнять головні порти міста Ходейда до кінця дня 14 травня.

В рамках мирної угоди, підписаної в Стокгольмі у грудні 2018 року, проурядові сили Ємену також мають залишити позиції на околицях Ходейди на час переміщення бойовиків до початку другої фази, в ході якої обидві сторони мусять відвести свої війська ще далі.

Однак у ООН не повідомили про зустрічне відведення проурядових сил, які мають підтримку військової коаліції під проводом Саудівської Аравії та Об’єднаних Арабських Еміратів.

Читайте також: Понад півмільйона дітей загинули через збройні конфлікти у 2013-2017 роках – дослідження

За словами голова Координаційного комітету ООН Майкл Лоллесгаард заявив, що відведення сил Хуситів має бути «цілеспрямованою, прозорою та сталою дією сторін, що матиме на меті повністю виконати власні зобов’язання».

Конфлікт у Ємені триває з кінця 2014 року, після того, як повстанці руху Хуті захопили столицю Ємену, місто Сану. З метою відновлення уряду президента Абд-Раббу Мансура Хаді у 2015 році була сформована коаліція під проводом Саудівської Аравії. У результаті бойових дій загинули десятки тисяч людей.

За даними ООН, через конфлікт 22 мільйони людей потребують гуманітарної допомоги. В організації вважають, що гуманітарна криза в Ємені нині є найгострішою у світі.

коментуйте: